Keystone logo
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Introduksjon

"Siden begynnelsen av studiene, bestemte jeg meg for at hver gang jeg finner en mer korrekt mening, vil jeg umiddelbart forlate min egen, mindre riktige mening og med glede omfavne den mening som er mer berettiget, vel vitende om at alt vi vet bare er en uendelig lite fragment av det vi ikke vet. ”

Jan Hus, filosof og kirkereformator, alumnus ved Det kunstfakultet

Kunstfakultetet ved Charles University er for tiden en av de største og viktigste forsknings- og utdanningsinstitusjonene innen kunst og humaniora i Sentral -Europa. Fakultetet ble grunnlagt i 1348 av den tsjekkiske kongen og senere den hellige romerske keiseren Charles IV som etablerte det som en av de fire fakultetene ved universitetet i Praha, senere oppkalt etter ham Charles University - det eldste universitetet i Sentral -Europa øst for Frankrike og nord for Alpene. Helt siden har det vært det intellektuelle senteret i de tsjekkiske landene: Fakultets alumner, deres gjerninger og ideer, har formet det tsjekkiske samfunnet og kulturen, og i de avgjørende øyeblikkene i tsjekkisk historie har Fakultet for kunst alltid vært på hjertet av hendelsene.

Visste du at…

... Institutt for egyptiske studier har jobbet i Egypt de siste femti årene og har gjort betydelige funn? Oppdagelsen av graven til en ukjent egyptisk dronning i Abusir høsten 2014 ble kåret til et av de 10 største arkeologiske funnene i 2014.

... i 2014 ble professor Tomáš Halík tildelt den prestisjetunge Templeton -prisen, gitt til mennesker som "ga et eksepsjonelt bidrag til å bekrefte livets åndelige dimensjon"?

... Professor Martin Hilský oversatte William Shakespeares komplette verk til tsjekkisk?

Historie

Kunstfakultetet ble grunnlagt som en av de fire opprinnelige fakultetene ved Charles University - den eldste institusjonen for høyere utdanning i Sentral -Europa - ved utstedelse av Foundation Charter 7. april 1348. Charles IV, i jakten på sin statlige og dynastiske politikk, forsøkte å etablere kongeriket Böhmen som sentrum for Det hellige romerske riket. Planen hans var å konsentrere lærde fra inn- og utland i Praha, som ble hans boligby, og dermed styrke grunnlaget for hans makt. I tiden før hussitt var to tredjedeler av alle studentene ved universitetet studenter ved det kunstneriske fakultetet hvor de tilegnet seg kunnskapen som trengs for å kunne studere ved de tre andre fakultetene (teologi, medisin, jus). Et av privilegiene som fakultetet likte, var retten til å gi master- og doktorgrader som ga rettene til å undervise ved ethvert europeisk universitet.

I løpet av de to århundrene etter husiterkrigene var Fakultet for liberal kunst hjertet for hele universitetet. Siden det syttende århundre ble det kalt det filosofiske fakultetet. Fra begynnelsen til midten av det nittende århundre fungerte det som et fakultet hvis program var designet for å gi forberedende høyere utdanning for fremtidige studenter ved de andre fakultetene. Fra det attende århundre og utover begynte antallet akademiske disipliner å øke: foruten filosofi var det mulig å studere estetikk, matematikk, astronomi, naturvitenskap, ingeniørfag, økonomi, utdanning og historie. I det nittende århundre, bortsett fra orientalske studier, arkeologi og religionsstudier, skjedde det en betydelig utvikling innen filologi og grader på tsjekkisk, italiensk, fransk, engelsk og hebraisk ble introdusert. Etter reformene 1849–1850 ble fakultetet frigjort fra sin propedeutiske funksjon og oppnådde en likhet med de andre fakultetene. I 1897 fikk kvinner studere ved det filosofiske fakultetet.

Fakultetet beholdt sin betydning i de tsjekkiske landene selv etter at universitetet i Praha ble delt inn i en tsjekkisk del og en tysk del i 1882. Under den såkalte Første Tsjekkoslovakiske republikk (1918–1938) ble universitetets liv spesielt formet ved løsrivelsen fra Det naturvitenskapelige fakultet i 1920 og ved anskaffelsen av en ny bygning på Vltava -vollen - den der du fremdeles finner de fleste instituttene og forelesningssalene. Nedleggelsen av fakultetet ved den nazistiske okkupasjonen i 1939 ble fulgt av brutal forfølgelse av både lærere og studenter. De produktive, entusiastiske årene etter slutten av andre verdenskrig tok en voldsom slutt i 1948 med kommunistkuppet d 'état og de påfølgende førti årene med kommunistisk regime. Den tvungne avreise av dusinvis av fremragende lærere og introduksjonen av marxist-leninistiske fag resulterte i den raske nedgangen i forskning og undervisning. Håper på en utbredt sosial endring på slutten av 1960-tallet, den såkalte "Praha-våren", der fakultetet begynte å invitere tilbake betydelige personligheter fra den tiden, for eksempel filosofen Jan Patočka, ble knust av den sovjetiske invasjonen i august 1968. I januar 1969 begikk Jan Palach, en student ved fakultetet, selvmord ved selvutslettelse i politisk protest. Torget der hovedbygningen ligger og Kunstfakultetets sentrale bibliotek bærer navnet hans. Etter det kommunistiske regimets fall og de kompromitterte tilhengernes avgang i 1989, etablerte fakultetet seg igjen som en av de mest prestisjefylte institusjonene innen humaniora både i Tsjekkia og i Sentral -Europa.

Steder

  • Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Spørsmål